Jij bent zelf de beste baangarantie

  • Wie heeft er tegenwoordig nog zekerheid? De invoering van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid leidde ertoe dat veel bedrijven nog snel afscheid namen van personeel. Bedrijven krimpen in en hele sectoren verliezen tienduizenden arbeidsplaatsen.

    Frederike van Lowijde       10 mei 2017

Het gaat om mensen
Dat zijn de statistieken. Maar we hebben het natuurlijk over mensen. Met hun eigen verhalen, hun eigen dromen, hun eigen talenten en hun eigen teleurstellingen. Wat doe je als je baan ophoudt te bestaan? Niet alleen bij jouw bedrijf, maar ook bij de concurrent? Baanzekerheid is al verdwenen, sociale zekerheid staat op de tocht, in zo'n situatie is werkzekerheid ook onzeker. Welke zekerheid blijft er over? Waar kun je op bouwen? Het enige juiste antwoord: op jezelf en je eigen talenten!


WAT DOE JE ALS JE BAAN OPHOUDT TE BESTAAN?


Cliënt was overbodig
Ik denk aan een cliënt die ik onlangs heb begeleid. Ze werkt bij een bank en heeft privé een zware periode achter de rug. Bij de zoveelste sluipende reorganisatie krijgt ze te horen dat ze overbodig is. Dat kan er ook nog wel bij. Na al die jaren lijkt er geen behoefte meer aan haar ervaring.

Intensieve begeleiding
Een intensief persoonlijk ontwikkelingstraject volgt. We kijken verder dan haar vaardigheden en ervaring alleen. We gaan een slag dieper. Wie is zij? Wat is haar talent? Wanneer komt zij als vanzelf in beweging? Welke rol neemt zij automatisch op zich? Wat zijn haar patronen?

Ze ontdekt haar talent
Mijn cliënt blijkt een geboren lerares. Van jongs af aan wil zij kennis overdragen. Ze gaf blokfluitles aan haar jongere broertje, was in de jaren '90 vrijwilliger bij taalcursussen Nederlands voor vluchtelingen. Ze besteedde uren aan het (opnieuw) uitleggen van financiële producten aan stagiair(e)s op haar afdeling. Via haar netwerk vindt ze uiteindelijk een nieuwe baan als, je raadt het al, docente economie op een Hogeschool!

Vertrouw jezelf
Tijdens het traject leerde mijn cliënt zichzelf nog beter kennen. Ze ontdekte dat ze altijd op zichzelf en haar talent kan terugvallen. Wat een zekerheid! Juist als al die andere zekerheden dreigen weg te vallen. Hebben we daar een Wet Werk en Zekerheid voor nodig? Misschien. De wederzijdse plicht tot ontwikkeling is een begin. Maar ik wil vooral pleiten voor vertrouwen. Vertrouw jezelf. Uiteindelijk zorg jijzelf voor zekerheid!

Goed artikel?

Delen op

Kennismaken?

Zoek een vestiging bij u in de buurt en maak vrijblijvend een afspraak

Maak een afspraak

Careers that matter

© Van Ede & Partners. All rights reserved.