Ik zie je

  • Hoe luister jij en hoe kijk jij? Werk je vanuit voorbeeldgedrag? Communiceer je integer en transparant? Werk je vanuit de essentie? En wat is die essentie dan precies?

    Ank Stegenga       25 februari 2015

Alleen met je hart kun je goed zien.
Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.
(de Saint-Exupéry)

Het woord essentie komt van het Latijnse woord  “esse” wat zijn betekent. Over “zijn” kun je niet veel zeggen, behalve dat het ” is”. Waar wel iets over gezegd kan worden is de toestand die het dichtst bij zijn ligt, namelijk “zien”. Hoe je naar dingen kijkt zegt een hoop over jouw “zijn”. Ben je optimistisch dan zie je andere dingen dan iemand die overal beren ziet. Mensen die bevooroordeeld zijn zien veel minder dan niet bevooroordeelde mensen. Met zien bedoelen we eigenlijk in bredere zin waarnemen. Daar hoort ook luisteren bij. Wie bijvoorbeeld luistert door de filter van zijn waardesysteem hoort niet wat er gezegd wordt maar interpreteert er lustig op los. Zo iemand reageert niet op wat je zegt, maar op zijn versie van wat jij zegt. Stephen Covey noemt dat autobiografisch luisteren.


"Je bent zelf dus het instrument."


Die essentie ben je dus zelf. Je bent zelf dus het instrument. Wat  je bij anderen ziet wordt dus in hoge mate bepaald hoe (on) bevoordeeld je  kijkt.

Ben je bereid om vanuit je essentie, je hart  te kijken en oordelen los te laten? De crux is, dat zolang je vasthoudt aan oordelen en overtuigingen je niet echt kunt zien. Dit begint bij jezelf. Zie je je eigen mogelijkheden en talenten en mogen deze er zijn?  En kun je vervolgens deze bij anderen zien en erkennen? Of zijn we alleen maar aan het beheersen, ingrijpen, beperken, oordelen?

Een man zat op een zonnige middag te genieten in zijn tuin. Zijn oog viel op een cocon waar net wat beweging in kwam. Er verscheen een kleine opening in de cocon en een vlinder probeerde met veel moeite zijn weg naar buiten te vinden door dat kleine gaatje heen. Tot verwondering van de man was de geboorte van de vlinder geen gemakkelijk proces. De vlinder was anderhalf uur bezig om te proberen uit de nauwe opening te komen. Hij raakte vrijwel uitgeput, er gebeurde plotseling niets meer, hij wachtte op nieuwe energie. De man kreeg mededogen en wilde de vlinder een handje helpen, pakte een schaar en knipte de rest van de cocon weg, nu kon de vlinder zich moeiteloos bevrijden.  De man schrok echter, de vlinder had een gezwollen lijf en verschrompelde vleugels. De kreupele vlinder strompelde over de grond.

Wat bleek, In zijn medelijden had de man niet beseft dat het nauwe gaatje de wijsheid van de natuur voorstelde. De vlinder wordt namelijk gedwongen zich door een klein gaatje te wurmen, omdat daardoor de levenssappen vanuit het lijf in de vleugels geperst worden. Het moeilijke geboorteproces was precies wat nodig was voor de vlinder om met energie en levenskracht zijn vleugels uit kunnen slaan.*  (uit: kun je een rups leren vliegen)

Een vlinder associeer ik met vrijheid, kind zijn en geluk. We zijn allemaal dat spelende kind geweest. Herken en erken je dat spelende creatieve kind nog wel in jezelf, mag deze er nog zijn?

Door te mogen leren als kind , te proberen op onze eigen manier, tijd te krijgen, fouten te mogen maken,  ontwikkelen we ons en kunnen we onze vleugels uitslaan met levenskracht en energie. Waardering en erkenning zijn daarbij basisbegrippen. Kortom zo  leren wij te vertrouwen op onze talenten, mogelijkheden en worden we eigenaar van ons eigen leer en ontwikkelingsproces.

Hierbij gaat het als (bege)leider niet om wegen vrij te maken voor de ander, maar anderen in staat te stellen hun wegen vrij te maken, zich te ontwikkelen. Dus te faciliteren en te varen op ons innerlijk kompas. Dienend leiderschap met een mooi woord.

Ik vind het fantastisch werk om vanuit mijn directiefunctie in passend onderwijs en als consulent bij Van Ede hier mee bezig te zijn. Maar in de eerste plaats ben ik er als mens mee bezig,  al lerend met vallen en opstaan. Nodig jezelf uit om met andere ogen te kijken naar jezelf en de ander, namelijk met je hart. Het opent deuren naar wezenlijke verandering, hoe klein dan ook.

Geïnspireerd door o.a. de volgende boeken: de kleine prins; kun je een rups leren vliegen;  organisatieontwikkeling met theorie U;  de 7 eigenschappen van effectief leiderschap; persoonlijke ontwikkeling, echtheid in professionaliteit.

Goed artikel?

Delen op

Careers that matter

© Van Ede & Partners. All rights reserved.