Er is leven na de bank!

  • De vier grote Nederlandse banken schrapten de afgelopen vijf jaar bijna 11.000 banen. Niet alleen ondersteunend en administratief personeel, maar ook hoogopgeleide professionals verloren daarbij hun baan. En de komende jaren zullen er nieuwe ontslagrondes komen als gevolg van innovatie en digitalisering. Voor veel financiële professionals is simpelweg geen plaats meer bij financiële instellingen. Gelukkig is er leven na de bank!

    Hans Boer       18 juli 2016

‘Never waste a good crisis’
Daar sta je dan: 45 jaar, een gezin met schoolgaande kinderen, mooi huis en twee auto’s voor de deur. En dan sluit jouw bankkantoor en zit je als bankdirecteur ineens zonder baan. Voor veel professionals uit de bancaire sector is dit de bittere realiteit. Begrijp me goed: dit is zeker niet leuk. Maar het is ook het ideale moment om eens grondig bij jezelf te rade te gaan en een nieuwe loopbaankoers uit te stippelen. Zoals ze in de sector zelf zeggen:
‘Never waste a good crisis.’

Kennis en kansen
Professionals die bij banken werkten, hebben over het algemeen een goede uitgangspositie. Het gaat immers om een populatie die door een strenge selectie kwam en die – door de bank genomen – veel kennis, ervaring en kwaliteiten meebrengt. Ze werkten in een omgeving met bovengemiddelde mogelijkheden om kennis te verwerven, zich diverse vakgebieden eigen te maken en te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. En dat is niet voor niets. De bankenwereld is ten opzichte van veel andere sectoren complex, dynamisch en competitief. Bankmedewerkers zijn dan ook als geen ander gewend om mee te gaan met (snelle) veranderingen. Dat maakt ze bij uitstek geschikt om binnen andere, snel veranderende omgevingen te opereren.

Klaar voor een succesvolle doorstart?
Professionals uit de bancaire sector mogen dan wel prima papieren hebben om een nieuwe werkkring te vinden, maar daarmee is het geen gelopen race. Zo hebben ze vaak een groot deel van hun carrière gewerkt binnen de bancaire sector, of zelfs binnen één bank. Ze zijn wel bekend met solliciteren, maar vooral op bancaire functies. Hun aanbod naar de markt en hun cv zijn voor mensen buiten de bank niet altijd duidelijk.

Ontbanken
Kortom: veel van deze professionals moeten een beetje ‘ontbanken’ en zich opnieuw afvragen wat ze de markt te bieden hebben. We hebben menig professional uit de bancaire sector de afgelopen jaren vanuit het perspectief van de markt laten kijken. Ook lieten we ze zien hoe ze hun netwerk zorgvuldig kunnen inzetten en welke kansen juist buiten de financiële sector liggen. Zo zagen we voormalig professionals uit de bancaire sector hun carrière een verrassende nieuwe wending geven als toezichthouder, consultant, directeur van een mkb-bedrijf, financieel bestuurder of docent economie. Anderen startten succesvol als zelfstandig ondernemer. En het mooiste is: we zien hen niet alleen opnieuw succesvol, maar ook gelukkig. Daar gaat het uiteindelijk om.

Goed artikel?

28 lezers vinden dit een goed artikel

Delen op

Careers that matter

© Van Ede & Partners. All rights reserved.