Een loopbaanswitch: waar haal je eigenlijk het lef vandaan!

Een stap zetten in je loopbaan – zeker als je daarmee afwijkt van het eerder ingeslagen pad – heeft consequenties die je van tevoren nooit helemaal kunt overzien. Voor jezelf en voor anderen. Daarom is er altijd moed voor nodig om de regie te nemen. Waar haal je het lef vandaan?

Toen ik voor in de dertig was, had ik een vaste baan met goed perspectief bij een verzekeraar. En net een kind gekregen. Toch ging ik in op een aanbieding van een klein bureau om daar het vak van coach te leren. Zonder dat ik de zekerheid had dat ik daar talent voor had of een boterham mee kon verdienen. Wat verbeeld ik me wel, dacht ik in die periode regelmatig. Maar ook: hoe kijk ik terug als ik tachtig ben en ik heb dit niet geprobeerd? Ben ik dan tevreden? Dat bewoog mij om door te zetten.

Een aantal jaren later, inmiddels in een andere werkomgeving, liet ik een kans lopen om de regie te nemen. Toen mijn partners tegen eerdere afspraken in een beleidsverandering doorvoerden, heb ik uiteindelijk het conflict vermeden en nog twee jaar volgemaakt. Ook omdat het tegen mijn principes indruiste om met medeneming van mijn klanten weg te lopen – zelfs al waren de spelregels buiten mij om aangepast – en ik niet wilde schuiven met mijn waarden. Maar ik bleef met een zuur gevoel en ik heb nog altijd spijt dat ik toen eieren voor mijn geld heb gekozen.

Dit kan dus gebeuren als je niet de moed hebt om zelf de regie te nemen. In mijn trajecten bij Van Ede & Partners is moed dan ook een belangrijk thema. Cliënten verkeren soms in opperste vertwijfeling en zijn dan wanhopig op zoek naar nieuwe zekerheid. Maar kies je niet met overtuiging en in overeenstemming met je waarden, dan geeft zo’n keuze niet meer dan schijnzekerheid. Want de kans is groot dat de baan die je dan accepteert, niet brengt wat je zoekt.

Belangrijk is in elk geval dat je signalen dat je niet (meer) op je plek zit, serieus neemt. Ook dat is niet makkelijk: vaak voelt het veiliger om je kop in het zand te steken en te blijven zitten waar je zit. Maar ook als je denkt dat je het wel uithoudt, gaat de onvrede knagen. Dan kan je jezelf wel voorhouden dat je je daarover heen kunt zetten, maar dat is niet duurzaam. Je omgeving ziet ook dat je niet meer zo’n inspirerende collega bent en krijgt opeens redenen om je op een zijspoor te zetten. Met je kop in het zand word je in je billen gebeten. En alles wat je onderdrukt, geeft uiteindelijk weerstand.

Moed opbrengen om de realiteit onder ogen te zien en regie te nemen, is niet vanzelfsprekend. Dat is hard werken. Daar help ik cliënten bij door hun verlangen groter te maken en bezwaren onder een vergrootglas te leggen en een voor een te fileren. Door ze te laten reflecteren op hoe ze op hun keuzes willen terugkijken. Over een maand, een jaar, decennia. Door ze te stimuleren om op onderzoek uit te gaan en kritische feedback te vragen. En daarbij niet hun oren te laten hangen naar mensen die hen niet verder helpen, maar juist luisteren naar degenen die zelf ook moed tonen. Én naar zichzelf.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op met één van onze vestigingen.

Terug naar Blogs

Waar sta je?

Wil je snel een eerste beeld krijgen waar je staat in je carrière en wat je wensen, ambities en drijfveren zijn als het gaat om werk en werkkring? Van Ede & Partners heeft hiervoor een eenvoudige test ontwikkeld. De test bestaat uit 12 vragen, invullen kost maximaal 4 minuten. Je ontvangt direct na het invullen de uitslag. Hierbij drukken wij in een percentage uit in welke mate jouw behoeften bij de aanpak van Van Ede & Partners passen.

In 4 minuten weten waar je staat