Doen wat je niet durft: meedoen aan MasterChef

DOREE_3716.jpg
  • Dorée den Hollander       6 april 2016

 

Verstrengeld in ongelukkige situatie
Ik kwam bij Van Ede & Parners in een periode waarin mijn leven op zijn kop stond. Privé was er erg veel gebeurd en ik had het gevoel alsof de grond onder me vandaan getrokken was. Ook op mijn werk wrong het. Ik voelde wel dat er iets niet klopte, maar kon mijn vinger er niet op leggen. Het besef dat er iets moest veranderen en vooral dat ik dat zelf in gang kon zetten, was er niet. Ik ging door op de manier die ik gewend was en raakte steeds verder verstrengeld in een situatie waar ik niet gelukkig van werd.

Uit comfortzone stappen
De eerste keer bij Van Ede & Partners voelde heel prettig. Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest verwachten en was er vrij impulsief ingestapt. Toch had ik direct het gevoel op de goede plek te zijn. Dat dit de route naar mijn eigen plek zou worden, ontdekte ik pas veel later. Het proces gaf me rust en inzicht en leerde me beter naar mezelf te luisteren, in plaats van te acteren op impulsen of de wensen van anderen. Het voelde in het begin soms vreemd en chaotisch en op momenten werd ik er ook onzeker en verdrietig van. Maar ik ontdekte steeds meer dat ik mezelf aan het hervinden was. De onzekerheid begon af en toe plaats te maken voor kleine momenten van trots en een steeds groter wordende interesse om meer te weten te komen over wie ik ben en waar ik goed in ben. Maar vooral de erkenning en goedkeuring dat ik ben zoals ik ben, met mijn eigen talenten én mijn mindere kanten, voelde ontzettend fijn en gaf me steeds meer zelfvertrouwen terug. Dit alles deed ik met hulp van een fantastische consulente waar ik niet alleen veel van geleerd heb, maar waar ik ook ontzettend veel plezier mee heb gehad. Haar metaforen gaven me extra duidelijkheid als ik het even moeilijk vond om buiten mijn kaders te kijken. Haar stimulans om niet zo hard voor mezelf te zijn en de klik die we hadden maakten dat ik telkens zin had in onze gesprekken, en zelfs in het huiswerk. Dat ik in haar reactie én emotie zag dat ik telkens weer groeide, was bijzonder en zorgde ervoor dat ik mezelf bleef uitdagen en uit mijn comfortzone durfde te stappen.

Krachten hervinden
Mijn carrière heeft inmiddels een hele andere wending gekregen. Ik ben gestopt met mijn marketingbaan bij een grote multinational en werk nu freelance voor mezelf. Ik blijf een stuk van mijn professionele achtergrond gebruiken en geef marketing- en communicatieadvies, waarbij ik me focus op bedrijven en merken die te maken hebben met eten. Een van mijn twee grote passies. Daarnaast schrijf ik op mijn blog CATO CHEFT 'T over eten en muziek. Muziek maken – vooral zingen – is het andere onderwerp waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Beide versterken elkaar: het zijn belevingen die emoties losmaken en mensen met elkaar verbinden. Het mooie is, bij Van Ede heb ik mijn krachten hervonden: verbinden is er één. Mijn blog is de creatieve uitlaatklep waar ik onbewust al lang naar op zoek was. Ik had mijn creatieve en expressieve kant een tijd te weinig aandacht gegeven. Nu is er een plek waar ik mijn passies combineer. Een plek waar ik mijn liefde voor verhalen vertellen heb (her)ontdekt en – en dat vind ik het allerleukste – een plek waar mensen geïnspireerd raken en enthousiast worden van mijn enthousiasme. Inspireren is mijn volgende kracht. Ik haal mijn eigen inspiratie overal vandaan en word blij van kleine dingen. Dit uit zich in een grote creativiteit en energiek enthousiasme. Zowel in mijn werk bij het vinden van oplossingen en originele invalshoeken, als in ontspanning tijdens koken en muziek maken. Inmiddels weet ik dat mijn enthousiasme aanstekelijk is: ik vind het fantastisch om mensen hiermee te kunnen bereiken! Tot slot is er daadkracht. Een kracht die voorheen vaak de drammerige kant op sloeg. Maar nu is er daadkracht voor mezelf, die ervoor zorgt dat ik mijn eigen koers blijf varen, dat ik me blijf ontwikkelen door te leren van mijn fouten. Het zorgt ervoor dat ik iedere dag iets doe dat me uitdaagt. Zelfs als ik het eng vind. Het gevoel dat ik erna heb, is telkens zó fijn.

MasterChef 2016: waanzinnig kookavontuur
Mijn traject bij Van Ede & Partners en alles wat daarop volgde was – en is nog steeds – een waanzinnige ontdekkingstocht die me mijn assertiviteit en positiviteit heeft teruggegeven. Twee eigenschappen die absoluut in mij zitten, maar die een lange tijd nauwelijks naar buiten kwamen. Ik krijg elke dag weer een fantastisch gevoel als ik besef dat ik doe waar ik blij van word. Het allermooiste? Hoe dit zijn uitwerking heeft op alles en iedereen om mij heen. Ik doe zelfs mee aan MasterChef 2016. Iets dat ik eerder nooit had durven dromen. Een waanzinnig kookavontuur waar ik ontzettend veel van leer. Op culinair vlak, maar zeker ook persoonlijk. Een jaar geleden had ik dit nooit gedurfd, zo publiekelijk op tv. Nog steeds vind ik het spannend, maar de onzekerheid heeft niet meer de overhand. Vroeger vond ik ook mijn naam niet zo leuk, maar nu heb ik ontdekt dat Dorée me op het lijf geschreven is: stralen en de wereld om mij heen een stukje vergulder maken. Dat het de eerste twee noten van een toonladder zijn, is vast ook geen toeval... Ik doe waar ik ontzettend enthousiast van word en enorm door geïnspireerd raak. En waar ik goed in ben! Dit hardop durven zeggen en aan iedereen laten zien waar mijn passie en talent liggen, dát is de allergrootste overwinning.

Dorée volgen tijdens haar MasterChef kookavontuur?
Kijk dan dagelijks om 18:30 uur naar SBS6 of bekijk de video's online.

Goed artikel?

19 lezers vinden dit een goed artikel

Delen op

Careers that matter

© Van Ede & Partners. All rights reserved.