Deze 6 stappen helpen je aan een mooie en duurzame carrière!

Nee dank u, ik heb al een baan. Persoonlijke ontwikkeling/een leven lang leren zijn de belangrijkste thema voor werkenden. Volgens de SER, de politiek en de sociale partners. Eigenlijk begrijp ik nooit zo goed wat ze ermee bedoelen. En ik zit nog wel ‘in het vak’. Moeten we met z’n allen ineens veel meer cursussen en trainingen gaan volgen? Wie doet dat nou? Is ‘een leven lang leren’ niet vooral nuttig voor anderen? Trouwens, hoe effectief zijn al die opleidingen en trainingen eigenlijk?

Want we ontwikkelen en groeien in ons werk elke dag. Volgens onderwijskundigen gaat dat volgens de 70, 20, 10 regel: 70 % leer je jezelf in je werk door schade en schande, 20 % leer je van je collega’s en slechts 10 % komt tot je via formele opleiding en training. Dat leven lange leren doen we al, elke dag. Er is geen reden om onze dagelijkse werkroutine te veranderen, ons te verdiepen in andere vakgebieden anders dan uit louter interesse. En om massaal de schoolbanken weer op te zoeken.

Ineens zat ik thuis op de bank en dacht ik: ‘wat nu’?

Wat is er mis in deze redenering? Misschien wel niet zoveel zolang je maar in je huidige baan bij je huidige werkgever doorwerkt en partijen daar allebei tevreden mee zijn. Veranderingen voltrekken zich dan geleidelijk en je kunt je makkelijk eraan aanpassen. Alleen, het stormt steeds harder op de arbeidsmarkt: bestaande functies verdwijnen sneller, reorganiseren is een permanente activiteit. Bedrijven komen en gaan in een steeds hoger tempo. Per jaar verliezen honderdduizenden mensen hun baan en staan voor een serieuze heroriëntatie op hun werkende toekomst. En dan komen de cruciale vragen op: Welke kant wil ik eigenlijk op met mijn carrière en hoe kom ik daar?

Ik zie in mijn werk dat de meeste mensen deze vragen gaan stellen nadat ze hun baan kwijt zijn. Zoals een cliënt van mij vertelde: ‘Ineens zal ik thuis op de bank en dacht ik: wat nu?’ Om de stress een beetje te beteugelen is het natuurlijk mooier om de bovenstaande vragen te beantwoorden als je nog aan het werk bent. Dat doen we meestal niet. Misschien is dat omdat we, zolang we aan het werk zijn, een stuk optimistischer zijn over onze kansen op de arbeidsmarkt dan wanneer we eenmaal zonder werk zitten.

Hoe blijf je aantrekkelijk
op de arbeidsmarkt ?

‘Het zal wel loslopen, zeker nu de arbeidsmarkt aantrekt’. Dat optimisme is soms terecht, maar in z’n algemeenheid een denkfout: organisaties zoeken namelijk naar mensen met een interessant en helder aanbod, een belofte voor de toekomst. Ze zoeken niet naar iemand wiens wapenfeiten bestaan uit een werkverleden als bijvoorbeeld algemeen projectmanager, hoofd externe betrekkingen of coördinator beleidsvoorbereiding. Je ziet dat nu scherp afgetekend in de financiële sector: duizenden mensen verliezen daar hun baan. Tegelijkertijd zijn die bedrijven hard op zoek naar nieuwe medewerkers met evenwel een heel andere set aan skills. Het gaat er dus vooral om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt en je daar effectief op te bewegen. Dit zijn de 6 stappen die je zeker moet zetten:

  1. Denk steeds fundamenteel na over je volgende carrière stap. Je huidige baan is niet alleen eindig. In een snel veranderende markt zijn langdurige arbeidsrelaties steeds zeldzamer.
  2. Krijg inzicht in wie jijzelf in de kern bent, wat jouw talenten zijn en wat je verlangen/ ambitie is. Dat is je houvast.
  3. Wees tegelijkertijd wendbaar vanuit het besef dat de behoefte vanuit de markt steeds verandert. Keten je dus niet vast aan ‘oplossingen’ zoals een vast dienstverband of juist het tegenovergestelde.
  4. Werk aan jouw unieke aanbod naar de arbeidsmarkt en toets de haalbaarheid daarvan (vooral buiten je eigen kring).
  5. Selecteer die opleidingen/trainingen/cursussen/boeken die je aanbod versterken.
  6. Bouw aan je netwerk en maak daarbij bondgenoten. Bondgenoten kennen jouw aanbod, kennen de markt en zijn bereid om je, desgevraagd, te helpen aan nieuwe voor jou relevante contacten.

Als je op deze manier te werk gaat ontwikkel je je steeds. Niet zomaar een kant op, maar in de richting die je wilt. Je vergroot je aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt en daarmee de kans op een nieuwe waardevolle werkkring.
Een leven lang.

Doe nu de Van Ede Test.

Terug naar Blogs

Ook interessant:

Waar sta je?

Wil je snel een eerste beeld krijgen waar je staat in je carrière en wat je wensen, ambities en drijfveren zijn als het gaat om werk en werkkring? Van Ede & Partners heeft hiervoor een eenvoudige test ontwikkeld. De test bestaat uit 12 vragen, invullen kost maximaal 4 minuten. Je ontvangt direct na het invullen de uitslag. Hierbij drukken wij in een percentage uit in welke mate jouw behoeften bij de aanpak van Van Ede & Partners passen.

In 4 minuten weten waar je staat