De Spaanse Waaier: oplossing voor de 50plusser op zoek naar werk

Werk hoeft niet altijd een baan te zijn. Werk is er in allerlei vormen. Gelukkig maar, want wanneer je de magische grens van 50 jaar passeert, is het krijgen van een nieuwe baan zeker niet vanzelfsprekend. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Vijftigplussers zijn een relatief hoog salaris gewend. Ze hebben een groter risico om te ziek te worden en ook bespeur ik zo nu en dan een matige interesse in het bijspijkeren van digitale vaardigheden. Dat maakt dat vijftigplussers bij werkgevers meestal niet bovenaan het lijstje staan. De Spaanse waaier biedt de oplossing.

Spaanse waaier
Vijftigplussers zijn opgegroeid met het idee dat een baan voor het leven is. En als die baan stopt, dan moeten ze het noodgedwongen in een andere hoek gaan zoeken. Mijn ervaring is dat er juist kansen liggen wanneer het verlangen naar werken in loondienst wordt losgelaten. Kansen om dingen die je goed kunt èn dingen die je veel voldoening geven, te combineren. Het Sociaal Cultureel Planbureau noemt dat ‘stapelen’. Ik noem dat de Spaanse waaier. Wanneer je de waaier openklapt, zie je als het ware de dagen van de week. Deze dagen kun je op allerlei manieren met betaald en onbetaald werk vullen. Bijvoorbeeld door drie dagen te ondernemen, een dag les te geven en een dag mantelzorg te geven.

Thuis in kaart
De angst voor de financiële gevolgen van baanverlies werkt soms verlammend. Om te kijken hoe ik met een cliënt een Spaanse waaier het beste kan invullen, ga ik graag bij hem thuis langs. De eerste stap naar een succesvolle waaier is wat mij betreft het in kaart brengen van de thuissituatie. Samen rekenen we uit hoeveel de cliënt moet verdienen om het leven te leiden dat hij of zij graag leidt.

Wat is er in jouw winkel te koop?
De tweede stap is om te bepalen wat de cliënt figuurlijk in huis heeft, dus welke vaardigheden en kennis de cliënt tegen betaling kan inzetten. De producten in jouw eigen winkel bepalen, is vaak een hele opgave. Als derde bekijken we in welke vorm we die vaardigheden in de markt kunnen zetten. Bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer, door je in te kopen in een maatschap of door je aan te sluiten bij een organisatie die (gedeeltelijk) als bron van opdrachtgevers kan dienen. Met die kennis krijgt de Spaanse waaier vorm.

Meer plezier en ook meer poen
Naast de financiële berekening bespreek ik ook waar de cliënt gelukkig van wordt. We hebben het dus over de twee P’s: plezier en poen. De uitdaging is daar een mooie mix in te vinden. Mijn ervaring is dat vooral het plezier toeneemt wanneer mensen in de waaier werken. Maar ik ken zeker ook voorbeelden van mensen die er flink meer poen mee verdienen. Een oud-burgemeester die ik begeleidde werd als regeringsadviseur, coach en spreker niet alleen een stuk gelukkiger, maar ook een stuk rijker.

 

Terug naar Blogs

Ook interessant:

Waar sta je?

Wil je snel een eerste beeld krijgen waar je staat in je carrière en wat je wensen, ambities en drijfveren zijn als het gaat om werk en werkkring? Van Ede & Partners heeft hiervoor een eenvoudige test ontwikkeld. De test bestaat uit 12 vragen, invullen kost maximaal 4 minuten. Je ontvangt direct na het invullen de uitslag. Hierbij drukken wij in een percentage uit in welke mate jouw behoeften bij de aanpak van Van Ede & Partners passen.

In 4 minuten weten waar je staat