De nieuwe jij is niet ver weg

We hebben allemaal ons eigen verhaal. Over wie we zijn, waarom we doen wat we doen, of juist niet. Over hoe we terechtgekomen zijn in de situatie waarin we ons bevinden. Dat verhaal is niet de werkelijkheid, maar een interpretatie. Als je ontdekt hoezeer je geregeerd wordt door je eigen denkbeelden en dat je daar zelf in hoge mate invloed op hebt, kun je je verhaal – én je loopbaan - een nieuwe wending geven.

Wat maakt dat iemand excelleert of soms juist met de handrem aangetrokken door het leven gaat? De executives die ik als coach tegenover mij krijg, van oud-ministers tot CEO’s en van topadvocaten tot medisch specialisten, laat ik hier actief op reflecteren. Daarbij ben ik erop uit hun mentale lenigheid te versterken. Want ook wie gewend is op hoog niveau te werken, kan vastzitten in eenzijdige verhalen en remmende overtuigingen.

Ik begeleid allerlei professionals, en zeker in het hoge segment tref ik veel rationele denkers aan. Die soms uit het oog verloren zijn dat mensen geen eendimensionale wezens zijn met alleen maar een brein, maar uit veel meer onderling verbonden dimensies bestaan - zoals een fysieke, een voelende en een betekenis gevende, spirituele dimensie. Ik help hen zich hier weer van gewaar te worden, om hun blik te verruimen. Zodat ze gaan inzien dat het mogelijk is om in al hun dimensies tot hun recht te komen.

Bevraging is daarbij een belangrijk instrument. Door vragen te stellen help je de aandacht te richten. En daar waar je de aandacht op richt, licht de werkelijkheid op. Zo werkt het in onze geest. Die bijzondere kracht van bevraging gebruik ik om met cliënten hun verhaal naar boven te halen en te duiden: hoe ordenen zij hun werkelijkheid? Welk doel streven ze daarmee na? De lenigheid van geest ontstaat wanneer ze ontdekken hoezeer ze hun verhaal zelf construeren en daarmee hun werkelijkheid inkleuren. Dit inzicht geeft hun het vermogen hun werkelijkheid op een nieuwe manier te gaan regisseren.

Een kleine verschuiving in gedachtepatronen leidt soms tot compleet nieuwe inzichten. Zoals bij een vrouw die na een succesvolle revalidatieperiode toch werd afgekeurd voor het werk dat ze voorheen deed. Ze was nog altijd in de rouw over wat haar was overkomen. Heel begrijpelijk, maar toen ik haar vroeg of ze terug zou willen naar haar oude leven, was ze gedecideerd: ‘Absoluut niet!’ ‘Dan heb je een nieuw leven gekregen’, zei ik. ‘Gefeliciteerd, wat ga je daarmee doen?’ In een nanoseconde zag ik haar perspectief veranderen, weg van de slachtofferrol. Er brak een grote glimlach door.

Op zo’n moment is duidelijk: de nieuwe jij is niet ver weg. Je hoeft niet in een crisis te blijven hangen. Het is veelbetekenend dat het Chinese karakter voor ‘crisis’ samengesteld is uit het karakter voor ‘angst’ en ‘kans’. Ben je in staat die mindswitch te maken, van vrees naar uitdaging? Daar gaat het om bij mensen in transitie.

Is het inzicht eenmaal daar, dan wordt het makkelijker je verzet tegen een veranderde werkelijkheid op te geven en nieuwe mogelijkheden te omarmen. Om de regie te nemen over het theater van je geest, je te heroriënteren en je rol te bepalen in een nieuw speelveld. Dit persoonlijk leiderschap is een belangrijke voorwaarde voor professioneel leiderschap. Bij Van Ede & Partners begeleiden we je daar graag bij.

Terug naar Blogs

Waar sta je?

Wil je snel een eerste beeld krijgen waar je staat in je carrière en wat je wensen, ambities en drijfveren zijn als het gaat om werk en werkkring? Van Ede & Partners heeft hiervoor een eenvoudige test ontwikkeld. De test bestaat uit 12 vragen, invullen kost maximaal 4 minuten. Je ontvangt direct na het invullen de uitslag. Hierbij drukken wij in een percentage uit in welke mate jouw behoeften bij de aanpak van Van Ede & Partners passen.

In 4 minuten weten waar je staat