Zo ga je je droom leven in plaats van andersom

Droom ik mijn leven of leef ik mijn droom? Bij die vraag zou iedereen van tijd tot tijd stil moeten staan. Neem een stap terug en bezie: op welk punt ben ik aanbeland? Voel ik me daar prettig bij? Hoe zit het met mijn energie? Ben ik nog wel gezellig voor mijn omgeving – ook dat kan een graadmeter zijn. Ontdek de kracht van reflectie.

Natuurlijk kan je het leven en je loopbaan nemen zoals het komt en tevreden zijn. Welke garantie heb je dat dit zo blijft? Het kan altijd gaan knellen wanneer een verlangen niet vervuld wordt. Of niet meer. Of je kunt door omstandig-heden in de situatie terechtkomen dat je toch om je heen moet kijken. Dan kun je maar beter weten wat je belangrijk vindt en wat je waarden en drijfveren zijn.

Professionals die bij Van Ede & Partners komen hebben soms tijd nodig om het zicht op wat hen drijft terug te krijgen. En dat terwijl ze het gevoel hebben op een kruispunt te zijn aanbeland. Dat ze móéten kiezen: links, rechts of rechtdoor. Ik gebruik liever de metafoor van de rotonde: je kunt rustig kijken welke afslagen er zijn, een extra rondje maken, de wegen onderzoeken voordat je definitief richting kiest. Dat geeft een heel andere beleving.

Neem de tijd voor zelfreflectie. Dat dwingt je afstand te nemen en de confrontatie met jezelf aan te gaan zodat je kunt bijsturen, ingrijpen, voorkomen dat je over je houdbaarheidsdatum raakt. Het helpt je keuzes te maken waar je achter staat, regie te nemen, vooruit te kijken en stappen te zetten die je brengen waar je wil zijn. Om – wanneer het moment en je gemoed daarom vragen – zelfs de gouden ketens van je af te werpen die je misschien al te lang op een plek houden waar je niet meer floreert.

Zelf heb ik er lange tijd een gewoonte van gemaakt om ‘reflectie’ in mijn agenda te zetten. Elke twee weken plande ik een moment in om na te denken over hoe ik mijn werk deed. Daarbovenop werkt meditatie voor mij goed om echt te doorvoelen hoe ik in mijn baan zit. Voor een ander is dat wandelen met de hond, een schilderij maken, ontspannen in het zwembad, een stilteweek. Alles is goed, zolang je jezelf maar geregeld serieus een spiegel voorhoudt.

Dat hoef je niet alleen te doen. Een vakgenoot, vrienden, je partner, allerlei mensen om je heen kunnen je helpen je gedachten en verlangens onder woorden te brengen, aan te scherpen, mogelijkheden af te tasten en afwegingen te maken. Daarbij is het goed je te realiseren dat bijvoorbeeld je partner ook een eigen belang heeft bij jouw keuzes. Want die kunnen betekenen dat je financiële situatie onzeker wordt, of dat je moet verhuizen of vaker ’s avonds van huis bent. Allemaal belangrijke zaken waar je het samen over eens moet worden maar die ook het zicht kunnen vertroebelen op wat je écht wil.

Dan is een ongekleurde, deskundige blik van buiten een welkome aanvulling. Bij Van Ede & Partners doen we niet anders dan professionals begeleiden op de rotonde waarop ze zich begeven. We stimuleren je om op onderzoek uit te gaan: wat zoek je in je loopbaan? Waar gaan je ogen van twinkelen? Waar liggen je talenten? Dat zelfinzicht is essentieel om te formuleren wat je te bieden hebt en gericht toe te werken naar wat bij je past. Neem gerust contact op, we helpen je graag je verkenningstocht tot een succes te maken.

Carla Rietbergen-Jellema

Carla Rietbergen - Jellema

E-mail: Carla Rietbergen - Jellema

Waar sta je?

Wil je snel een eerste beeld krijgen waar je staat in je carrière en wat je wensen, ambities en drijfveren zijn als het gaat om werk en werkkring? Van Ede & Partners heeft hiervoor een eenvoudige test ontwikkeld. De test bestaat uit 12 vragen, invullen kost maximaal 4 minuten. Je ontvangt direct na het invullen de uitslag. Hierbij drukken wij in een percentage uit in welke mate jouw behoeften bij de aanpak van Van Ede & Partners passen.

In 4 minuten weten waar je staat