Bezinning tijdens de zomervakantie en weer aan de slag!

  • De zomervakantie is voor mij zo’n moment dat je kunt ontsnappen aan alle hectiek. Nederland voelt een beetje leger, komkommernieuws doet zijn intrede. De zomervakantie geeft een noodzakelijke vertraging, die van nature vraagt om reflectie en bezinning. Bezinning gaat over bewustzijn, gewetensonderzoek, helder besef, heroverweging, nadenken of meditatie. We kijken even terug en stellen onszelf vragen als: Hoe wil ik dat de komende helft van het jaar eruit ziet? Wat ging de afgelopen tijd goed en wat kan beter of anders? Waar sta ik, waar ga ik naartoe en waar wil ik mee stoppen?

    Carla Rietbergen - Jellema       14 september 2016

En na zo’n zomerse bezinning kom je weer in het ritme van werken of werk zoeken, het gezinsleven, clubs en sporten. Kortom: we stappen terug in de waan van de dag. Wat blijft er overeind van de keuzes en voornemens die ons zomerse gewetensonderzoek opgeleverd hebben? Ondanks dat ik fysiek en mentaal uitgerust ben, heb ik de eerste dagen na de zomervakantie moeite met het ritme vinden. Nog even geen zin in wat voor waan dan ook, noch in mijn eigen ambities en gedrevenheid. Ik wil de vakantiemodus vasthouden en nog even in vrijheid spelen met bezinningsvraagstukken.

Vaker een moment van bezinning
In deze vrije overpeinzing vraag ik me dan ook af of we onze zomerse reflectie wel moeten beperken tot de vakantie. Zouden we die niet systematisch in organisaties kunnen inbedden en vanuit het individu ten nut kunnen maken voor het collectief? Misschien is dat wel een brug te ver. Aan de andere kant is het onbespreekbaar laten een directe uitnodiging voor het laten wegvloeien en uitstellen van voornemens en besluiten. 

Delen om iets gedaan te krijgen
Stilletjes bedenken dat ik elke dag 10.000 stappen ga zetten wordt een heel stuk actueler als ik anderen mijn voornemen vertel. Bij een leervraag adviseer ik cliënten daarom altijd om deze met anderen te delen, op een briefje te schrijven en bijvoorbeeld op de badkamerspiegel te hangen. Dit alles met het oog op het activeren ervan. Mijn zomerse reflecties deel ik dus ook met mijn omgeving. Zo ga ik er werkelijk mee aan de slag. Laat die waan van de dag nu maar komen. Ik ben er klaar voor!

Goed artikel?

Delen op

Careers that matter

© Van Ede & Partners. All rights reserved.